Medovina
Podle množství vody použité na 1 l panenského medu se rozlišují tyto typy medovin:
1. jedenapůlnásobný 1 objem medu + 0,5 objemu vody
2. dvojnásobný 2 objemy medu + 1 objem vody
3. trojnásobný 3 objemy medu + 2 objemy vody
4. čtyřnásobný 4 objemy medu + 3 objemy vody
Vodný roztok včelího medu se má vzhledem k malému obsahu dusíkatých sloučenin obohatit amonnými sloučeninami (chloridem nebo uhličitanem amonným v množství 20-30 g na 100 l roztoku). Vhodné je i použití dihydrofosforečnanu amonného v množství 30-50 g na 100 l roztoku.
Příznivé je rovněž okyselení roztoku kyselinou mléčnou nebo citrónovou. Větší kyselosti lze dosáhnout přirozeným způsobem, a to přídavkem ovocného moštu místo vody v množství 30-50 %. Tak připravujeme ovocné medoviny.
Medoviny se upravují kořením, bylinami a chmelem. Jako přísady se přidává na 100 l roztoku: 20-30 g skořice, 10-20 g hřebíčku, 10-20 g zázvoru, 20-30 g kořene kozlíku lékařského, 100-200 g čerstvého listí celeru (natě), 30-50 g bobulí jalovce, 3 tyčinky vanilky, 50 g máty peprné, 20-50 g růžových plátků, 50-100 g šípků, 50-100 g citrónové nebo pomerančové kůry. Tyto přísady se přidávají v různých kombinacích nebo jednotlivě. Přísady se vloží do malého sáčku, vaří se v malém množství roztoku a odvar se vlije co celé směsi.
Chmel se přidává do roztoku v množství 100-150 g na 100 l. Chmel se rovněž vyvařuje v sáčku v nevelkém množství roztoku a odvar se přidává do směsi.
Kvašení se provádí s použitím čistých kultur kvasinek při 15-25 C . Při výrobě těžkých medovin se používá kvasinek Malaga nebo Madeira. Po ukončení kvašení se medovina stáčí a podrobuje dozrávání při teplotě místnosti 10-15 C. Doba dozrávání lehkých medovin (čtyřnásobných) je 1 rok, těžších (dvojnásobných, trojnásobných) 2 až 4 léta, zatímco dozrávání jedenapůlnásobné medoviny trvá 5 až 10 let.
Nevařené medoviny
Nevařené medoviny se získávají smícháním panenského medu s vodou za chladu nebo za mírného zahřívání. Tento způsob vyžaduje vysoce kvalitní druhy medů, které mají lahodnou vůni a chuť, jež by se zahříváním roztoku odstranila.
Vařené medoviny
Vařené medoviny se vyrábějí vařením medu s vodou. Nádoba se naplní medovým roztokem do 2/3 výšky a mírně se vaří. Po dobu vaření je nutno odstraňovat pěnu spolu s nečistotami. Vaření trvá tak dlouho, až se pěna přestane tvořit.
-
Bernadinská medovina
1l medu, 2l vody, 1,5 g chmele, 0,5 g fialkového kořene a růžové silice podle chuti. Doba dozrání je 1 rok.
-
Litevská medovina
1l medu, 1l vody, 3 g jalovcových bobulí a 2 g květu be
zu. Doba dozrávání 4-6 let.
-
Polská medovina (ruská medovina)
1l medu, 2l vody, 3 g chmele, 14 g čerstvého rybízu, 0,5 g kozlíku lékařského. Doba dozrávání 2-3 roky.
-
Královská medovina
1l medu, 0,5 l vody a 3,5 g chmele. Vaří se velmi krátce. Doba dozrávání 5-10 let.
-
Kastelánská medovina
1l medu, 0,5 l vody, 1,5 g chmele, kousek vanilky a 4 g čerstvé celerové natě. Směs se povaří velmi krátce. Doba dozrávání 5-10 let.
Ovocné medoviny
Ovocné medoviny vařené i nevařené se vyrábějí tak, že se část vody nahradí ovocnou šťávou. Ovocné medoviny snadněji kvasí a lépe se čiří. V 10l ovocné medoviny mají být 2-3 l moštu.
-
Malinová medovina
Do demižónu se vlije 1l medu, 0,75 g šťávy z malin a 1,75 l vody, pak se přidají kvasinky Malaga nebo Tokaj a 3 g amonné soli jako živiny a demižón se uzavře kvasnou zátkou. Kvašení má probíhat při teplotě 18-20 C po dobu 2-3 měsíců. Po uplynutí této doby se medoviny stáčí do jiné nádoby a podrobuje se 4-5 měsíců dozrávání. Vyčiřená medovina se stáčí do lahví.
-
Rybízová medovina
Na 1l medu se odměří 0,5 l moštu z červeného rybízu, 0,15 l moštu z černého rybízu a přidají se kvasinky Malaga nebo Tokaj a 3 g amonné soli jako živiny. Jestliže se k medu přidává pouze červený rybíz, dává se rybízového moštu 0,65l. Demižón se uzavře kvasnou zátkou. Kvašení má probíhat při teplotě 18-20 C po dobu 2-3 měsíců. Po uplynutí této doby se medoviny stáčí do jiné nádoby a podrobuje se 4-5 měsíců dozrávání. Vyčiřená medovina se stáčí do lahví.
-
Litevská medovina
Na 1l medu se odměří 1l etylalkoholu, 2 kousky skořice, půl vanilky, polovina muškátového oříšku, 12 květů hřebíčku, 1-2 kousky zázvoru nebo pomerančová kůra. Koření se vaří v 0,5 l vody, až se voda odpaří na množství 1 skleničky vývaru. Med se míchá na ohni do slabě červené barvy, odstaví se a přidá se etylalkohol a odvar z koření. Po zchlazení se filtruje přes plátno a plní rovnou do lahví.
-
Angreštová a višňová medovina
Na 1l medu se odměří 0,5l moštu, 1,8l vody a po smíchání se přidají kvasinky Malaga nebo Tokaj a 3 g amonné soli jako živiny a demižón se uzavře kvasnou zátkou. Kvašení má probíhat při teplotě 18-20 C po dobu 2-3 měsíců. Po uplynutí této doby se medoviny stáčí do jiné nádoby a podrobuje se 4-5 měsíců dozrávání. Vyčiřená medovina se stáčí do lahví.